Sivu 1/1

Uskonto

ViestiLähetetty: 09.01.2011 18:18
Kirjoittaja Kronus
Shalerian valtakuntaa yhdistää kuningashuoneen lisäksi usko samaan jumalaan. Valtakunnan jokaisesta suuresta kaupungista löytyy ainakin yksi katedraali Emepth-jumaluuden kunniaksi. Pienempiä temppeleitä löytyy joka puolelta kylistä ja teiden varsilta. Jo ennen kuningashuoneiden yhdistämistä Dragonian, Utwanin ja Celestran kuninkaat kruunattiin Emepthin nimeen arkkipappien siunauksella.

Emepth on suuri kaikkivaltias luoja, joka on luonut maailman ja kaiken mitä se päällään kantaa, ja vain Emepthin armosta maailma pysyy tai päättyy. Korkea-arvoisat papit ovat vuosisatoja tutkineet Emepthin lakia ja luonnetta, ja jumalalla sanotaan olevan lukemattomia aspekteja. Jumalan "aspektit" ilmenevät moninaisina eri ammattien tai kaupunkien suojelijoina, joskus jopa elävinä pyhimyksinä. Papit ja munkit ovat kodifioineet aspekteja ja ylistäneet Emepthin kaiken ylitsekäyvää kosmista olemusta. Sillävälin merimiehet pitkillä matkoillaan, käsityöläiset hämärissä pajoissaan ja muut jumalan olemukseen perehtymättömät ovat löytäneet omat tapansa ja uskomuksensa. Heille ei ole merkitystä, onko heidän suojelijansa itse pääjumala vai vähäpätöisempi pyhimys, tai käytetäänkö siitä pappien vai heidän itsensä antamaa nimeä. Heille tärkeintä on, että heillä on oma suojelija.

Re: Uskonto

ViestiLähetetty: 09.01.2011 18:23
Kirjoittaja Kronus
Kääpiöille jumala merkitsee paljolti samaa kuin ihmisille, mutta heidän tapansa ja näkemyksensä eroavat vähäisesti, joskin merkittävästi. Kääpiöiden jumala on myöskin kaikkivoipa ja monitahoinen luojajumala, mutta sen nimi on Ath-zoth. Kääpiöiden uskomukset jumalasta ja siihen suhtautuminen ovat samankaltaiset kuin ihmisillä, mutta uskonnolliset säännökset ja palvontamenot eroavat suuresti.

Kääpiöiden yhteisöt odottavat yleensä jäseniltään näkyvämpää uskonnollisuutta kuin mihin ihmiset ovat tavallisesti tottuneet. Silti useimmat kääpiöt pyrkivät pitämään uskonnon erossa kanssakäymisistänstä ihmisten kanssa, välttääkseen vastakkainasettelua. Viisaimmat ihmiset tekevät samoin. Samankaltaisuudesta huolimatta ihmisten ja kääpiöiden uskontojen kohtaamiset johtavat usein kiivaisiin erimielisyyksiin.

Re: Uskonto

ViestiLähetetty: 11.01.2011 13:15
Kirjoittaja Kronus
Toisin kuin ihmiset ja kääpiöt, puolituiset eivät yleisesti usko yksittäiseen kaikkivaltiaaseen jumaluuteen. Sitä vastoin he uskovat jumalten (ja demonien) vaikuttavan kaikkeen ja kaikkialla jatkuvasti. Joillakin puolituisilla on värikkäänä tapanaan selittää kaikkein vähäpätöisimmätkin tapahtumat ja ilmiöt kosmisten voimien kamppailuilla. Se, mitä nämä voimat milloinkin ovat ja mitä ne haluavat, vaihtelee säätilan, ilmansuunnan, vuorokaudenajan ja ties minkä mukaan, koska puolituiset tuntuvat tuntevan loputtomat määrät erilaisia jumalia ja henkiä.

Re: Uskonto

ViestiLähetetty: 11.01.2011 13:59
Kirjoittaja Kronus
Haltioiden uskomukset, sikäli kuin he niistä muille puhuvat, muistuttavat lähemmin puolituisten kuin ihmisten tai kääpiöiden käsitystä kosmoksesta ja sen järjestyksestä. Useimmat haltiat uskovat yhden jumalan sijasta jumalten joukkoon, mutta paljon järjestelmällisemmin. Haltioiden jumalia on olemassa täsmällinen määrä, mutta harvat haltiat paljastavat ulkopuolisille sen enempää. Silti selvästi heidän jumalillaan on tietyt valtapiirit (koten "meri" tai "kohtalo"), joita ne hallitsevat vahvoin ottein. Kerrotaan, että näiden jumalien nimien tunteminen antaa haltioille heidän kuuluisat taikavoimansa. Haltioiden vaitonaisuus asiasta on saanut monet hurskaat ihmiset (ja erityisesti kääpiöt) epäilemään voimien nousevan synkemmistä lähteistä.