Meidän Eurooppamme, meidän maailmamme

Kuvausta tulevaisuuden Euroopasta, jossa kaikki on mennyt pieleen. Eli vuoden 2010 kauhukuvat ovat toteutuneet.

Meidän Eurooppamme, meidän maailmamme

ViestiKirjoittaja kardinaali » 03.10.2011 14:42

(hah, siirsin nämä tekstit törkeästi suoraan blogista, jonka olin avannut projektille ja jota en ole päässyt päivittämään sen jälkeen, kun en muista tiliäni...)


Jäätikön alta heräsi jättiläinen. Se oli nukkunut siellä ihmiskunnan alkuhämärästä asti. Nyt se nosti päänsä ja näki viimeisten aikojen koittaneen. Yhdellä henkäyksellä se pimensi auringon, ja Euroopan ylle laskeutui ikuinen yö.

Jokainen on varmasti joskus uutisia kuunnellessaan alkanut maalaamaan mielessään kauhukuvia tulevaisuudesta, jossa pahin on päässyt tapahtumaan. Useimmiten nämä kauhukuvat kuitenkin haalistuvat ja lopulta hautautuvat muiden, miellyttävämpien ajatusten tieltä. Toisinaan ne voivat kuitenkin jäädä elämään ja synnyttää maailmoita.

Valas tuhkameressä on pelimaailma, joka kaikessa yksinkertaisuudessaan on tulevaisuuden Eurooppa, jossa kaikki on mennyt pieleen. Maailmaa voisi kutsua postapocalyptiseksi sillä erotuksella, että maailmanloppu on ollut lähinnä kulttuurillinen. Euroopan maat, kulttuuri ja talous sellaisena kuin me sen nyt tunnemme, on tuhoutunut. Tilalle on tullut velkavankeus, köyhyys, oman kulttuurin ja identiteetin menetys ja ”ikuinen yö”. Vaikka maailman lähtökohdat osittain ovat realistiset, on tässäkin tuotoksessa syyllistytty tarkoituksellisiin ylilyönteihin. Toiset niistä ovat hyvinkin räikeitä ja epärealistisia. Kuitenkin ylilyönnit ja puhdas ”synkkä fantasia” on se lisämauste, joka tekee maailmasta kiehtovamman pelata.

Pelimaailman tarkoitus ei ole loukata ketään. Kärjistetty asetelma ateistisen Kiinan ja islamilaisen maailman välillä, ja niiden jalkoihin runnoutuneen kristityn Euroopan kurjuus, ei ole tarkoitettu xenofobiseksi tulkinnaksi maapallon kulttuureista. Tämän idean takana oleva roolipelaaja (Kardinaali), on suvaitsevainen ja kaikkia kulttuureita tasapuolisesti arvostava ihminen.

Luonnonkatastrofeille on annettu sijansa, vaikka maailman talouden tasapaino onkin keskiössä. Uskonko liikaa valuutan voimaan? Kenties, mutta muutkin teemat on pyritty nostamaan esille. Humanismi, lähimmäisen rakkaus, kulttuuri ja uskonto ovat kantavia teemoja. Köyhyys ja kurjuus voi toisinaan tuntua tukahduttavalta, mutta Euroopassa on myös valoa ja fantasiamaisia elementtejä. Mikä voisikaan siivittää mielikuvitusta tehokkaammin kuin pilviverhon raosta esiin uiva majesteetillinen ilmalaiva, valas tuhkameressä?



Eurooppa 2040


Eurooppa vuonna 2040, eli 30 vuotta katastrofin alun jälkeen. On vaikea arvioida, mikä oli katastrofin alkuun sysäävä voima ja mikä oli se viimeinen pisara, joka mursi padon. Oliko uinuvan Katlan herääminen Islannissa alku, loppu vai jotain siltä väliltä? Syöksikö Euroopan konkurssiin Kreikka, Espanja, Portugali vai Italia? Vai alkoiko viimeisten aikojen laskuri jo siitä ensimmäisestä korruptoituneesta poliitikosta, joka kavalsi yhteisen Euroopan rahoja?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan siis Eurooppa on vajonnut konkurssiin. Pankit ja korruptoituneet Etelä-Euroopan maat ovat syynä alennustilaan. Euro on menettänyt arvonsa ja se on haudattu hiljaisin menoin. Pienemmät Euroopan maat, kuten Ruotsi, eivät ole myöskään kyenneet puolustamaan vaakalaudalla ollutta valuuttaansa. Iso-Britannian punta upposi luottokelpoisuuden mukana.

Yössä loisti kuitenkin valonpilke, vai oliko se sittenkin tappavan lohikäärmeen tulinen henkäys? Kiina, jolle Yhdysvallat oli velkaa enemmän kuin keskiajan kristikunta Jumalalle, ojensi auttavan kätensä Eurooppalaisille. Monet tarttuivat siihen. Ne, jotka eivät tarttuneet, upposivat. Kukaan ei tiedä niistä enää mitään. Yritykset joutuivat aasialaisomistukseen ja rahavirta kääntyi yksisuuntaiseksi. Aasia rikastuu ja Euroopasta viedään tuhkatkin pesästä. Ei tosin niitä tuhkia, jotka Katla sylkäisi sisuksistaan.

Kiinalaisomistuksen ansiosta Eurooppalaiset ovat välttäneet nälkäkuoleman. He saivat kuitenkin maksaa kovan hinnan. Luonnonrikkauksiltaan köyhä Eurooppa joutui antamaan avun vakuudeksi kaiken, mitä sillä oli. Ranskan viljavat pellot, Saksan kaivokset, Pohjoismaiden peruskallion ja pohjavedet… ja Euroopan kansan. Ihmisiä siirretään työvoimana maasta toiseen kuin esineitä tai suuren koneen osia. Työpassi rajoittaa työvoiman liikkuvuutta ja pitää työväen siellä, missä sitä tarvitaan. Siirtotyöleirit ovat useimpien Eurooppalaisten asumuksia.

Sosiaalijärjestelmät ovat romahtaneet konkurssin myötä. Sairaanhoitoa tai vanhusten hoitoa harjoitetaan niillä resursseilla, joita pystytään irrottamaan. Eli ei juuri millään. Tavalliselle Eurooppalaiselle sairastuminen voi merkitä työsuhteen päättymistä ja hidasta kuolemaa. Hygieniataso on laskenut. Kouluja ei kyetä pitämään yllä. Yritykset kuitenkin sponsoroivat omia koulujaan, joissa lahjakkaimmat lapset voivat opiskella. Työpaikka Aasiassa voi odottaa ahkeraa, lahjakasta ja onnekasta.

Kunnallistekniikkaa ei enää tunneta ja kadut ja rakennukset ovat rapistuneet. Huonokuntoiset tiet ja autioituneet rakennukset antavat Euroopan kaupungeille surullisen leiman. Kuitenkin näiden kulttuurin hautausmaiden keskellä elää ihmisiä, joilla vielä sydämessään elää toivo paremmasta huomisesta.

Öljy- ja energiakriisin vuoksi polttoaine ja sähkö ovat liian kalliita Euroopalle tai eurooppalaisille. Siksi kaupungit ovat pääasiassa öisin pimeitä. Katuvalot loistavat vain pääkaduilla, jos niilläkään. Kaduilla makaa autonraatoja, joista on varastettu jo aikapäiviä sitten kaikki myytäväksi kelpaava. Romumetallia myöten. Myös kaivonkannet ovat kelvanneet varkaille. Kaupunkien yllä leijuu viemärien löyhkä.

Yliopistot ja tieteellinen tutkimus on pidetty voimissaan, mutta aasialaiset opiskelijat täyttävät luentosalit. Professorien työtä ja opetusta myös valvotaan tarkasti. Sama pätee kaikkeen julkiseen esiintymiseen. Monia tiedekuntia on lakkautettu turhina ja professoreja on myös pidätetty. Luonnontieteet ovat arvossaan, mutta filosofian, humanististen tieteiden ja teologian tulevaisuus näyttää synkältä.

Propagandakoneisto pyörii tehokkaasti. Eurooppalaista mediaa valvotaan ahkerasti. Internetistä pääsee vain valikoiduille sivustoille. Vastarintaliikkeet yrittävät ahkerasti murtaa tietään läpi sensuurin muurin, toisinaan surullisin tuloksin. Toisinaan mielenosoittajat valtaavat kadut, mutta poliisi hajottaa mellakat väkivaltaisesti. Joukkokokoontumiset ovat kiellettyjä.

Uskonnon harjoittaminen on sallittua ainoastaan kirkkorakennuksissa. Kuusipäiväisten työviikkojen yleinen vapaa on perjantai, joten käytännössä jumalanpalveluksia ei juuri ole. Uskonnot eivät varsinaisesti ole kiellettyjä, mutta ne on julistettu erittäin ei-toivotuiksi. Uskonnolliset kokoontumiset, muutoin kuin pienimuotoinen jumalanpalveluselämä, ovat kiellettyjä. Uskonnollisia juhlapyhiä ei vietetä.


Maailman tilanne 2040

Maailmanpoliittisen vallan painopiste on siirtynyt Aasiaan. Venäjä ja Yhdysvallat sinnittelevät vielä omina mahtimainaan, mutta etenkin Jenkkien usko omaan itseensä on alkanut hiipua. Käytännössä Yhdysvallat on kuin kuolemansairas eläin, joka odottaa viimeistä armoniskua.

Meksikonlahden öljykatastrofi vuonna 2010 sai massiiviset mittasuhteet. Meri ja rannikon luonto ei enää koskaan palautunut ennalleen. Eteläinen osa Yhdysvaltoja on kuin löyhkäävä, musta hautausmaa.

Islannin tulivuorenpurkaukset eivät ole ottaneet laantuakseen. Jäätikön alta pursuaa aina aika ajoin tuhkapilvi, joka pimentää taivaan. Lentoliikenne oli pitkään lamassa ja lentoyhtiöt ajautuivat toinen toisensa jälkeen konkurssiin. Kuitenkin joku katsoi historiassa taaksepäin ja elvytti vanhan tekniikan, jota Eurooppa ei uskonut enää näkevänsä. Hitaasti lipuvat zeppeliinit kuljettavat ihmisiä ja tavaraa pitkienkin matkojen päähän. Ne lentävät tuhkapilven alapuolella äänettömästi ja rauhallisesti. Aivan kuin Euroopan kurjuus ei koskaan olisikaan koskettanut niitä.

Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Tuhkapilven ansiosta maapallon keskilämpötila on laskenut ja ilmastonmuutoksen uhka on väistynyt jonnekin tulevaisuuteen. Euroopan pohjoisosissa on kuitenkin koittanut ankarat ajat pitkien ikitalvien myötä.


Kaksi suurvaltaa

Kiina ja Yhdistynyt Islamilainen maailma elävät rinta rinnan jännitteiden välillä kohotessa kipinätasolle ja välillä jälleen laskiessa. Avoimeen sotaan suurvallat tuskin ryhtyisivät, mutta poliittinen ja taloudellinen kamppailu muusta maailmasta käy kiivaana.

Yhdistynyt islamilainen maailma syntyi katastrofin jälkimainingeissa. Polttamalla osan öljykentistään arabivaltiot varmistivat öljyn riittävyyden ainoastaan omaan käyttöönsä. Kiina ostaa sitä kalliilla. Islamilainen maailma on myös tarjonnut auttavaa kättään Eurooppalaisille ja jotkut ovat tarttuneet siihen Kiinan sijaan. Näin Kreikka ja Makedonia ovat islamilaistettuja valtioita. Rauhan säilyttämiseksi Euroopan muslimien uskonnon harjoittaminen on sallitumpaa kuin kristityiden tai muiden uskontojen edustajien. Euroopan yliopistot ovat myös tarjonneet antoisan työpaikan monille arabivaltioista tulleille asiantuntijoille.


Euroopan maat

Ranska on Euroopan leipäkori. Myös Espanjassa ja Italiassa viljellään; lähinnä sitrushedelmiä, oliivia ja viiniä. Maatalousmaina ne pystyvät tarjoamaan kansalaisilleen hiukan runsaamman elämän kuin pohjoisen maat. Kuitenkin tiukan säännöstelyn vuoksi ruoka on kortilla myös viljavissa maissa. Ihmiset ovat kuitenkin aina osanneet ”jyväjemmaamisen” jalon taidon. Suuri osa pimeästä viljasta ja muusta ruuasta päätyy mustanpörssin kautta muualle Eurooppaan.

Saksassa kaivetaan yhä syvemmältä ja yhä ahkerammin. Louhokset ja kaivokset tarjoavat työpaikkoja, mutta olosuhteet ovat kammottavat. Ruoka on kortilla ja talvet kylmiä. Samanlainen tilanne vallitsee Itävallassa ja Itä-Euroopassa.

Mustanmeren rannikkovaltiot tarjoavat nähtävyyksiä aasialaisille turisteille. Jonkin verran kaivostoimintaa ja viljelyä on täälläkin, mutta se on vähäistä. Kansa on kuitenkin täällä positiivisemmalla mielellä. Pudotus ei näille köyhemmille Euroopan maille ole ollut yhtä raskas kuin muulle Euroopalle.

Suomessa ja Ruotsissa eletään pitkien talvien keskellä. Vesi on suurin vientituote, mutta rahat siitä eivät virtaa maiden omaan taskuun. Peruskallio tarjoaa suojan ydinjätteelle, jota tuodaan pitkien matkojen takaa uinumaan ikiuntaan roudan ja jään ulottumattomiin. Pohjoisessa kasvatetaan poroja. Ruoka ja muut peruselintarvikkeet ovat tiukassa. Säännöstely on ankaraa.

Islanti, tuo tulivuorijättiläisten kotimaa, on autioitunut. Kenties jossain pimeyden ja ikuisen talven keskellä elää vielä ihmisiä, mutta kukaan ei sitä tiedä. Kaupungit suurta Reykjavikia myöten ovat autioituneet. Uhkarohkeat lainsuojattomat muualta Euroopasta ja Yhdysvalloista matkustavat sinne varastamaan romumetallia ja muuta arvokasta.

Mutta mitä tapahtui paaville? Uskontojen harjoittamisen tiukan rajoittamisen seurauksena Vatikaani on eristetty muusta maailmasta. Kukaan ei tiedä, miten sen ikiaikaisten muurien sisäpuolella tapahtuu, vai onko tuo katolilaisen uskon keskus jo aikaa sitten autioitunut?
Kuva
Avatar
kardinaali
 
Viestit: 502
Liittynyt: 19.11.2009 12:34

Paluu Maailman kuvaus

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron